Azores – Guernsey, sea of the whales!

28. Mai, kl 06.50 startet den siste av de lange overfartene våre. På 6 års dagen til Chili!! Helén feirer henne for oss ❤️

received_2555693271324445.jpeg

 

Vi fikk med oss noen blindpassasjerer på veien, et par ekseplarer av arten portugisisk krigsskip.. Hang sannsynligvis fast i roret, de slapp etter en stund.

img_20190528_075425

Etter å ha rundet Terceira fikk vi seilvind et par timer før det igjen ble stille. Horder av sjøfugl og krigsskip, og en finne, sannsynligvis hval.

Mango, lokale oster og fikensyltetøy smakte godt til lunsj. Mens dekkslinen ble festet så vi en delfinflokk som jaktet. Fant etter noen timer vind, så codeseil og storseil ble satt. Ble fulgt av en stor flokk hvite/lyse hval/delfiner etter middag. Popcorn ble det også 🙂

 

Første natt ble litt i overkant for undertegnede, vi delte natten i to, 5 timer hver, men hvem fikk ikke sove før sin vakt?? 2.30 var sist jeg så på klokken, vakten begynte kl 3..

Tilbake til skolebenken. Ikke så lett å motivere seg for skole når det er delfiner og hval rundt båten stadig vekk! Ganske sikker på at vi hadde to store spermhval rett innpå båten!! De var enorme!!

20190529_133928.jpg
Spermhval?

 

Natt to går det unna, fremdeles codeseil og storseil, rett mot mål. Lagt om planen litt, går mot Ile D’oussant eller Guernsey i stedet for Scilly.

3. natten er seig for Ellen, pjusk, hoster, varm og vondt i kroppen, men sover endelig når hun ikke er på vakt. Dagen blir snudd litt på hodet når man står opp kl 14.. og lunsj blir spist nærmere middag. Vi går for motor og klokken tikker avgårde. Bestemmer oss for å gå til Guernsey, så legger på 115 nm på etappen.

Tåke og duskregn hele neste dag. Får etterhvert opp seil igjen og skrur av motor etter middag.

Tidsbadekaret til Doktor Proktor er spennende, vi hører flere episoder hver kveld.

IMG_20190531_203731.jpg
Vi hører på lydbok.

 

Fremdeles overrasket over at det kan være så stille og rolig utpå havet, men likevel blåse nok til god seilas! Lest flere bøker nå enn hele første halvår tror jeg!

 

Kl 11.27 01.06 er vi halvveis, vi fosser avgårde, 8 knop i snitt. Sverre og Ellen baker halvveiskanelkringle og bruker den nye silikonformen til Omniaen fra Bianca, tusen takk kjære deg!! Vi ringer Emma og synger bursdagssangen for henne på satellitt, usikker på hvor vellykket det ble! 🙂

IMG_20190601_151212.jpg
Halvveiskanelkringle

 

Det blåser mer og vi tar ned codeseilet inntil videre, vanskelig nok å få det inn i 12 m/s og det skal blåse 15-16 i kastene.

Fremdeles overskyet og regnbyger, solgløtt. Hadde vært deilig med litt mer sol i morgen, men vi klager ikke, vi går rett på mål, har god fart og er tørre!

Ikke inspirert i natt, heldigvis tok Snorre første halvdel. Jeg tok over kl 3 og de neste 5 timene gikk overraskende fort. Vind som konstant dreide og varierte i styrke holdt meg alert og plutselig var det under en time igjen. Solen sto opp og skylaget trakk seg vekk. Lover til å bli en solskinnsdag! Delfiner fikk jeg også besøk av!

Vi sover på omgang og gleder oss til å komme frem. Vært på havet 27 av de siste 41 døgnene og det kjennes, lite eller dårlig søvn gjør at man ikke har så mye ekstra å gi etter vakt, matlaging og oppvask bortsett fra litt kort og terningspill. Heldigvis har barna hverandre 😴🙃

 

Den nest siste natten regnet det MYE, og vi noterer under 9 grader å natten, noen savner Karibien..

Fremdeles ikke noe fisk. Dette var vi mye bedre på på andre siden! Kanskje fisken ikke skjønner de flotte tunfiskkrokene våre? De ble jo også kjøpt der borte?

Derfor ble det trøstelapper til lunsj en dag der ute:

IMG_20190602_133048.jpg
Trøstelapper

Og lørdagsgodtet ble gjemt med skattekart og greier, akkurat som hjemme 🙂

 

Morgenen 4.6. Skvatt jeg skikkelig, en 3-4 meter lang tømmerstokk full av feite bolter, bred som et middels stuebord og like tykk passerte på 2 meters avstand! Det kunne blitt stygt!

Merker forøvrig at vi er på vei inn i kanalen nå, stor økning i trafikk, her skal man etterhvert holde tungen rett i munnen!

04.06.19 klokken 18.00 krysset vi vår egen linje fra Biscayakryssingen 31.07.18 kl 18.00! Da hadde vi vært på tur i en drøy måned! Det virker veldig lenge siden, nå er det under en mnd igjen!

IMG_20190604_195723.jpg
Dramatisk himmel i det vi går inn i Engelske kanal.

Siste natten lå en av oss på sofaen og hadde radiovakt mens den andre unngikk kollisjon med drøssevis av tankskip, litt av en overgang! I grålysningen ble vi kalt opp av samme fyren som plukket på oss sit vi krysset Biscaya. Jeg svarte han, men oppfattet ikke hvilken kanal han ville gå til så ba han gjenta. Tok laaaang tid før han svarte og det var umulig å høre hva han sa akkurat som sist, eneste jeg oppfattet var at jeg pliktet å svare. Kalte han opp ti ganger på kanal 16, men uten respons, så da gadd vi ikke mer. Sist plukket han på at vi hadde krysset leia med 87 grader i stedet for 90..

Jaja vi kom oss inn og gjennom natten uten de store prøvelsene, men det var litt nervepirrende da 🙂

IMG_20190604_191237.jpg
sdr_vivid

 

Et par timer med spribom på codeseilet og så var det slutt, motor de siste 40 nm til land.

Det føltes fremdeles kaldt. Bekledningen går i 2 par ullsokker, ullundertøy, type lang vinter, bukse, dunjakke, fleece, seiler jakke, buff , to luer, hansker… Tror ikke vi er helt aklimatiserte ennå!

Motstrøm, medstrøm og nullstrøm oppsummerer de siste timene inn mot land.

Ble litt emosjonelt, var her som lite barn med storesøster Karin, mamma, pappa, Nan og Grandad. Mye av reiselysten min er arvet av de to sistnevnte, de var stadig på reisefot til steder langt, langt borte. Fant et gammelt brev fra Nan før vi reiste der hun oppfordret meg til å reise så mye som mulig og det har vi virkelig gjort, spesielt det siste året!

Nå gleder vi oss til først og fremst å legge til kai og ta en dusj, (siste dusj var 26.05) før vi imorgen utforsker øyen!

Klokken 18.13 lokal tid var vi fremme etter 8 dager og 11 timer på sjøen, en etappe på 1337 nm. Puh….må klype oss litt i armen, tror det tar litt tid å innse hva vi faktisk har gjort! Vi har krysset Atlanterhavet, bare oss fire!!!! Holy moly!!!

2 kommentarer

  1. Bare en ting å si – IMPONERENDE at dere fire har krysset Atlanteren på egenhånd 💪👏👏👏 Nyt de siste dagene før dere er hjemme igjen – gleder oss til å se dere snart 😍

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s