Doublehanded over Atlanteren!

 

Først vil vi rette en stor takk til Erik, Heidi og Jon Olav som har fulgt med på det store værbildet og rapportert til oss, og publisert nytt på hjemmesiden underveis! ❤

Selve teksten er bare litt mer utfyllende, men tenkte vise noen bilder og videoer fra overfarten 🙂

Vi reiste ut fra Marina Fort Louis i det som skulle være den stilleste dagen siden januar.. Tre båter vinket oss avgårde og det var det. Null ståhei, nedtelling, nada. De andre skal krysse selv om en uke eller to. Alt var rolig, god stemning.

 

På vei over til Anguilla tok vi ned flaggborgen, sikret ankeret og pakket vekk fendere og tau for en stund. Rart å tenke på hva som ligger foran oss, litt småskummelt men mest veldig spennende!

Allerede før Anguilla og St Martin forsvant i horisonten fikk vi et spektakulært hval show! Det var to hval og spesielt den ene skjøt opp i været med hele kroppen før den kastet seg ned med et voldsomt plask! Antakelig for å lamme fisk, for da vi kom til stedet de hadde hoppet var det fullt av fugl og luktet fisk.

 

25.04

Det var det flere hval i soloppgangen. Utpå dagen fikk vi en skipjack tuna på kroken! Første fiskemiddag på boks!

 

26.04

Vi fant flere flyvefisk på dekk. Det var stille og rolig, dagene ble brukt til å spille spill, lese, bade og rydde unna litt vi ikke hadde rukket før avreise.

 

27.04 badet vi, konstaterte at hydraulikken til badelemmen er død, sikret den som best vi kunne, heiste det nye codeseilet, leste, slappet av og hørte lydbok.

 

28.04 var det havblikk! Startet dagen med å lage en ny dynema softsjakkel til codeseilet. Ned med storseilet for sjekk, tapet et lite hull. Fyllt på diesel og regnet ut gjenværende. Frøken Løken har slått ut håret. Barna turnet i bommen.

 

29.04 forandret været seg, skyene ble veldig høye og smale og barometeret økte. En hval kom bort til oss og flørtet med Elvira og viste frem den hvite magen sin. En stund etter seilte vi gjennom det vi trodde var en liten squall, overraskelsen var stor da vi befant oss inne i en minitornado med masse regn! Den var borte like fort som den kom, så var det bare opprydding nede som gjensto før nybakt brød til lunsj. Barna begynner å kjenne litt på at det skjer veldig lite. De savner også WiFi og det å kunne kommunisere med venner på nett.

 

30.04 startet med en skikkelig squall, 2nm bred. Fikk vasket både dekk og kaptein! Så ble det lite vind igjen. Barna var rastløse og skikkelig klare for Kvartfestival, det så stygt ut med nok en dag uten særlig vind. Det ble Lego, dans, film, lesing, kosekaffe med spilling og et skrått blikk på distansen for å se om vi ville klare det. 18.33 var vi der, på magiske 1632 nm! 6 døgn, 6 timer og 3 minutter etter start! Det smakte godt med brownies til lydbok den kvelden!

 

01.05 Snorre startet dagen med et dykk under båten, vi sliter med store mengder flytende sjøgress som henger seg fast overalt. Flere ganger gjennom dagen(flere i timen) må vi bakke eller hekte av fra rorene for å øke farten med 0.5-1 knop. Veldig frustrerende med lite vind, ser at dieselnivået går nedover og det er langt igjen. Ny dag med utholdenhetsprøve. Barna leser og leker med Lego, spiller og ser en film mellom de faste planene våre. Nettene deler vi i to nå som det er stille. Frokost og skole før lunsj. Kosekaffe og familiespill kl 15, middag kl 18. Oppvask og tannpuss før lydbok kl 19.30. Soving en time for den som skal på første nattevakt.

På ettermiddagen oppdaget Snorre noe ekkelt, de gjennomsiktige toppene jeg har trodd var store mengder plastkopper viste seg å være utallige portugisiske krigsskip!! Badeforbud er herved innført inntil videre!

 

Pizza til middag. Det begynner å bli kjølig, kan melde om 19,3 grader på nattevakt!

02.05

Sto opp til overskyet, grått, regnbyger, bølger og god vind. Seilte fint i flere timer før vinden igjen dabbet av. Forsøkt å løse problemet med lemmen uten resultat. Kl 15.57 var vi 1/3, dette ble feiret med ostepop fløyet inn av Tuva, smakte himmelsk!

 

Vinden løyet igjen og vi bekymrer oss for dieselbeholdningen. Heldigvis klarte vi å finne en god vinkel så codeseilet står. Går fremdeles ganske direkte mot mål. Spente på været som kommer om noen dager.

 

 

03.05

Frøya litt pjusk i dag, forkjølet og varm, så tar livet med ro inne. Sverre er hyper og spiller monopol og skravler om alt mulig, startet 10. døgnet nå, så ikke så rart. Spist mango i dag og kan konstatere at all frukt og grønt har klart seg hittil.

Sett den første seilbåten siden vi forlot St Martin, samme kurs men har høyere fart, så mister den nok i natt.

Redd på dyner! Første gang siden vi krysset Biskaya i august! Helt magisk å sove!

 

04.05

Vinden dabbet av på kvelden i går og jerngenoaen gjør jobben. På morgenen økte og dreide vinden og motorseiling ble mulig. Antakelig siste døgn med motor.

Utpå dagen dreide vinden 180 grader på meldingen. Etter en lang stund kom det en kraftig squall. Fremdeles frustrerende at det blåser litt lite, går sakte fremover i 4-5 knop. Barna tar det egentlig best, men så slipper de å bekymre seg så mye og sove korte netter. Fremdeles masse portugisiske krigsskip. Prøver å feilsøke ifht badelemmen, men finner ingen åpenbare løsninger på problemet..

 

05.05

Trodde virkelig vi skulle være halvveis i dag, men vinden uteblir. Gjør 3-4 knop. I dag har vi butterfly for første gang, men med bare noen få m/s går det sakte likevel.

Hittil har det vært en meget barnevennlig kryssing. Barna laget motivasjons-cookies til kosekaffen.

Plutselig skjer det, stabil vind aktenom tvers, nok til å gi 5 knop, jubelen står i taket! Så 6 knop, så 7. Da nattevakten startet fikk vi etter lit plunder inn codeseilet, selvfølgelig blåste det 11 m/s akkurat da vi skulle rulle det inn. Men, det ligger i posen sin og venter på ny flight om en dag eller to. Opp med genoa og kjenner at vi fosser avgårde for første gang på kryssingen! Ikke lett å sove, vi ruller hit og dit og det bråker i seil når de mister vind i bølgene, men hey, de nautiske flyr unna!

På et tidspunkt var jeg midt i mellom søvn og våken, stilte inn autopiloten og plutselig solgte jeg silkestrømper til en sjiraff og autopiloten var kasseapparat!! Det var på tide med vaktskifte!

Begge har hørt to personer i autopiloten snakke, en dame og en mann…skummelt når man er midt utpå helt alene på natten og det plutselig er noen som snakker rett bak deg!!

 

Kl 23.47 nådde vi halvveis! Kapteinen hadde gjettet 23.00, må si det var knall beregning!

 

06.05

Etter minimalt med søvn var det bare å stå opp og avlaste kapteinen. Vi ble enige om å feire halvveis med en gang! Barna hentet overraskelsen de hadde kjøpt, et digert sjokoladepåskeegg!! Stor stas å spise deler av det til frokost!

Vi fortsetter å fjerne tang fra rorene.

Barna lagde gjenbrukspynt av plastflaskene våre.

 

07.05

På natten var det nesten kork på havet, 3 tankskip i tillegg til oss!

img_20190506_174929

Barna gjenopptar strikkeprosjekt fra tidligere. Vi fortsetter å peise på og forbereder oss på et heftig døgn. Melding om 18 m/s og 3,5 meter bølger. Rydder unna, tjorer fast og prøver å sove på dagtid. Genoarulla kilte seg så vi tar like greit ned genoaen, så er det mindre vindfang på dekk. Vi er for første gang på kryssingen to i cockpit på natten, den ene prøver å sove, den andre følger med. Registrerer 18.8 m/s før en lang rekke squalls kommer og med det mye regn. Sender kaptein og alle puter ned i byssa og rir av bølger, vindrosser og store mengder regn.

 

08.05

Kl 03.30 bytter vi, jeg legger meg nede etter å ha skiftet til tørt tøy og det er nå det braker løs. 45 min senere blir jeg vekket av rop, hiver på meg vesten og klipser meg på en sele i det jeg kommer opp. Snorre trenger hjelp til å reve fokka og det koker rundt båten. 27 m/s og massivt regn! Mens vi rever hører vi et smell, biministativet gir etter og flyr opp. Heldigvis er det bare noen glidelåser som holder duken på plass, så ikke lenge etterpå var den berget og stuet vekk og stativet behørig stroppet fast.

Det fortsetter å blåse kraftig og regne, vi gjør 7,8 knop med en liten flik av storseilet ute. Snorre håndstyrer gjennom det og får en nykokt kaffe å holde varmen på.

Kjenner på hodet at litt mer sammenhengende søvn er påkrevd snart. Skal løye utover dagen og bli rolig i natt, så mulig vi da deler den i to som vi pleier.

Klær henger til tørk. Flott halo rundt solen, sist vi så det var dagen vi reiste fra Son!

Dagen gått med til å sove noen timer hver, tørke klær og vente på dreining av vind. Feiret 2/3 med siste ostepop fra Tuva! Barna har klart seg selv i dag, for kaldt å sitte oppe med den som ikke sover. Vi får ta det igjen til uken!

 

09.05

Startet natten med motor direkte mot mål. Radar fått seg en trøkk, må opp og sjekke når vind og bølger løyer.

Masse små delfiner! Også mødre med barn! Utrolig koselig!!

 

Vært oppe i masta og fikset radaren, fått opp genoa og bimini. Bakt brød.

 

10.05

Stormen øst for oss er så stor at den har fått navn… Hilthe heter den visstnok. Vi har i flere timer fulgt med på en storm i øst og et lavtrykk i vest. Begge utvikler seg i takt med det værmeldingen sier og vi har derfor valgt å fortsette i stedet for å bryte fra ruten og dra sørover. Vi har stormsikret alt, bøker, løsøre, alt i vinduskarmene og å hyller er pakket ned. Komfyren stroppet fast. Genoaen tatt ned og inn i lugaren igjen. Alt for å minimere evt vindfang. Vi har for første gang forberedt skuta på en knockdown, ikke fordi vi tror det vil skje, men i tilfelle. Vi har tid nå til å forberede oss mentalt på noe som kanskje og forhåpentligvis ikke kommer, men som ville være dumt å ikke ta høyde for gitt værmeldingen, 50 knop og 3-4 meter bølger.

Vi kjørte to-timers vakter gjennom natten, det var slitsomt, men gikk etter forholdene bra. Siste nattevakten kom det et par bølger bakfra som løftet lemmen og dessverre knakk den ene hydrauliske armen til badelemmen, så nå er den beyond repare….

En blekksprut fikk en kjip avslutning på livet da den hang seg i rekkenettet vårt i løpet av natten..

Faktisk så vi en annen seilbåt i uværet, PadPanix eller noe sånt, den traff vi igjen i Horta! 🙂

11.05

Det går unna så det griner, blekksprut til frokost på dekk og genoa tilbake på forstaget. Stooore dønninger, 4-5 meter, reiste seg som vegger bak båten, heldigvis brøyt de ikke.

 

Merker på filmrullen at vi begynner å bli slitne nå, færre bilder og lite å melde egentlig, annet enn at vi ser frem til å komme i mål.

 

12.05

Barna ser at vi snart nærmer oss, men det er lenge igjen. De spiller på ipad, leser, gjør litt skole, vi spiller kort og terning, og raser av gårde mot mål. Månen har vokst seg større de siste dagene, deilig med litt lys på natten!

 

 

13.05

Starter dagen med soloppgang rett over 03 om morgenen, vi har ikke stilt klokken siden vi dro så vi er helt på bærtur egentlig. Masse delfiner holdt meg med selskap på morgenvakten. Tror også jeg så en hai helt inntil båten, men ubekreftet siden jeg var alene.

Det er iskaldt, en vegg med regn raste forbi, så vidt noen av dråpene traff oss, resten gikk vi klar av. en liten front på vei til Azorene.

Vi rydder og vasker båten innvendig i påvente av landkjenning.

Kl 14.30 karib time ser vi helt sikkert land!!! Ubeskrivelig følelse! 19 dager på havet har egentlig gått kanskje fort og selv om det til tider har vært veldig slitsomt har det vært en fantastisk opplevelse for oss som familie! Vi har vokst på det sammen.

Super stolt av gjengen min!!

Vi legger til med 19 m/s og yr i lufta, en liten time senere er det helt stille. Ser da at en båt som heter Ellen har ligget her før og rett utenfor Elvira er logoen til Christian Radich 🙂 Vi finner også logoen til Banana Lady, en vennebåt vi har truffet flere ganger underveis i løpet av året. Barna forsvinner inn i wifiverden mens vi ringer rundt og skåler i kald øl og varm hvitvin. Eneste som var å oppdrive på den lille Sparbutikken så sent på kvelden.

 

6 kommentarer

  1. Hei alle sammen KLEM med en tåre i øyekroken. Dere er fantastiske. for noen opplevelser selv når dere er alene på havet i 19 dager. Det er STORT

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s