Actiondøgn på Cies og nytt land

Vi hadde fin seilvind mot Cies, men vindretningen ville at vi la oss på fastlandet en natt til. Så vi la om kursen litt og tøffet inn i et ankringsområde. Det var fullt av båter der, og vi lurte på om alle egentlig skulle til Cies og ventet på været. Det var tjukt av solbrune mennesker på stranden, reagerte ikke på manglende sterke farger. Tok heller ikke hintet da skipperen på båten rett foran oss klatret ned i vannet kliss naken. Satt oss med en kaffekopp og dro opp kalesjen, så smeller det fra Snorre: Vi må dra! Viser seg at det var en av Spanias topp 10 nudiststrender! Haha, derfor manglende farger, null badetøy!

Litt lenger inn i bukta fant vi en strand med farger vi ankret ved. Barna koste seg med brett, kajakk og dinghy, vi feiret bryllupsdagen med sjokoladekake og indisk og litt søvn ble tatt igjen.

 

På kvelden var det skikkelig fyrverkeri og stor oransje måne.

 

Dagen etter kunne vi dra til de vakre Cies øyene og ankret opp ved det som er kåret til verdens fineste strand! Det var helt nydelig, men vannet var så kaldt at man fikk litt krampe når det var 30 grader i luften.

Vi badet og lekte litt før vi gikk stranden på langs. På vei tilbake så vi at båten hadde sklidd av litt, så da var det bare å dra tilbake og slippe ankeret på nytt. En spanjol la seg rett foran oss, så ble sittende på vent da vi hadde en del kjetting ute, ikke nok skulle det vise seg.

SY Sira som vi har vært i kontakt med på facebook sendte melding, de var på stranda. Avtalte å gå sammen opp til fyret etter middag. Vi hadde en veldig hyggelig tur sammen, fire voksne og fem barn.

Tilbake på stranden så vi at båten hadde flyttet seg godt utover, undertegnede sa »godt den stoppet der og ikke var halvveis til Vigo!»  Vi hoppet i dinghyen og på vei bort til båten ble vi vinket bort til en annen båt, fikk hjertet i halsen og tenkte at nå har Elvira dunket borti noen båter på vei ut.. Det han kunne fortelle var at en annen båt, Florence of Dart, hadde hentet Elvira langt utpå fjorden!! Vi dro rett bort til de for å takke og så rodde mor bort med en flaske vin som takk for hjelpen etterpå. Jeg ble invitert ombord for å se video av redningsoperasjonen. Vinden hadde plutselig dreid 180 grader og en vindrosse som varte rundt 20 minutter hadde snudd båten og den hadde dratt forbi dem i god hastighet utover. Heldigvis hadde de sett at vi dro på stranden, tenkte raskt og kjørte etter i dinghyen sin, han som hadde vinket oss over ble også med, men gikk dessverre tom for bensin halvveis ute. Som flaks var hadde vi latt ankerkontrollen være og sikringen til motoren på, just in case, så de kunne både starte motor og ta opp ankeret! For noen helter!! Tusen tusen takk til Geoff, Phillip, Amanda og Lynn for hjelpen, men også for en veldig hyggelig prat etterpå med mange utvekslinger av gode historier! Det ble fortalt at de spilte bridge og at en av herremennene hadde gjort en dårlig melding, han ble derfor veldig glad da han kunne kaste seg ut i dinghyen i stedet! 😀 (det hører med til historien at de faktisk reddet en portugisisk båt et par dager etter, samme problem!!)

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Vi fikk flyttet oss inn på trygg grunn og satt to ankeralarmer. Queen kom også inn i bukta da det blåste godt der de hadde ligget. Eivind kom over en tur på kvelden. Etter sengetid begynte det å lyne og blåse opp igjen. Det ble veldig lite søvn, himmelen ble stadig lyst opp av stooooore lyn og ankeralarmen gikk hele tiden fordi vinden kom fra alle kanter og båten gikk 180 grader stadig vekk. Målte 17 m/s men det var ikke maks. Rundt 5 sier Snorre: ‘Se ut av vinduet, nå er det action!’

Sira hadde dratt forbi oss med full dekksbelysning, gjort en sving og plutselig lå de nesten oppå Florence of Dart og den andre redningsbåten vår fra dagen før. Det så ut som om det var trøbbel i tårnet, så prøvde først å kalle de opp på vhf, så på facebook for å se om vi kunne hjelpe. Viste seg at de hadde våknet opp på stranda, ankeret hadde sluppet og de ble blåst inn på stranda, mistet dinghyen og knekt rorkulten! Nå ventet de bare på dagslys så de kunne legge seg på trygg grunn! Snorre hentet Ragnar på morgenen og de dro inn og fant båten på land, intakt med motor og det hele.

Sira med dekkslys midt på natten og våre to redningsbåter.

Det ble en rar dag, alle samlet seg hos Queen og fikk debriefet litt mens barna badet og koste seg på stranda.

Det var meldt mer vind, så da ble kursen satt mot Baiona. Frøya ble med Queen og vi fikk med oss Leon. Det var tett tåke, men bare 10 nm, så var fort unnagjort.

edf
Leon og Sverre speider etter fiskebåter og fiskeredskap på vei til Baiona.

Vel fremme var det fullt i havna og på mooringene, så vi la oss på anker i havnebassenget, godt skjermet for vinden.Det var i havnen her man i 1493, som første land i Europa, fikk nyheten om at Colombus hadde kommet vel frem til Amerika.Etter middag tok vi en liten sightseeing opp til borgen. Det tar en liten time å gå hele borgmuren rundt, flott utsikt!

Vi tok en tidlig kveld og var på farten igjen kl 06 mot Pouvo de Varzim, Portugal. En flott seiltur hvor alt fungerte som det skulle. Vi tok en tur opp i pariserhjulet og booket bord til dagen etterpå på sushirestauranten rett ved. Nydelig mat, men veldig dyrt. Litt sightsseing ble det også, vi kom faktisk midt oppi en begravelse på en kirkegård vi gikk innom! Åpen kiste og greier, listet oss forsiktig ut.

 

Nå har det vært så mye action at vi bestemte oss for å stikke av fra båten litt. Vi pakket med oss klær for to dager og tok toget til Porto. Stor kontrast til Varzim med 15 grader, her var det 38!! Vi gikk langt og lenger enn langt og det ble mye surmuling og klaging og småkrangling. Vi er nok litt slitne alle sammen og kjenner at vi har vært på tur lenge. Porto var kjempefin og det er nydelige gamle kirker og bygninger over alt!

 

Vi tok inn på et hostel som var overraskende bra! Det hadde åpnet for to mnd siden og hadde alt man trenger, de hadde til og med kjøpt inn glutenfri frokost til oss! Vi pakket og tok taxi til togstasjonen, neste destinasjon Braga, Portugals eldste by.

Her var det bestilt flott hotell med svømmebasseng og stort rom. Vi kikket oss rundt i byen der det var hvit festival denne helgen. Spiste lunsj på en cafe med eiere fra Madeira (servitøren vår hadde faktisk jobbet på Peppes i Bergen!) før vi inntok svømmebassenget.

20180901_1345141

20180901_180518-collage

Der ble vi ikke lenge, Frøya stakkars, ble dårlig og kastet opp, så resten av dagen tilbrakte hun på rommet i senga med tv og avslapping.

 

Da Frøya var bedre på kvelden tok Snorre og jeg tok en liten tur ut i gatene og fikk med oss litt av stemningen før sengetid.

Nå har vi nytt en bedre frokost og er klare for å returnere til båten igjen. Håper klesvasken vi hang opp før vi dro er der fremdeles…

edf
Chinese laundry..

4 kommentarer

  1. Huffa meg, her skjer det mer enn det som er godt for hjertet mitt….. Været er veldig ufoutsigbart for tiden og værmeldingene mindre pålitelige så vær forsiktig!!! Tenker på dere😍💕

    Likt av 1 person

  2. Dramatiske hendelser – alltid litt action på tur ⛵ Snakker stadig om opplevelsene vi var så heldige å få dele med dere – godt å tenke på når tilbake i en hektisk hverdag 😍 God tur videre – gleder oss til nye oppdateringer ⛵ Klemmer fra oss alle 4 😘

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s