Spektakulære Berlengas!

 

Etter å ha plukket ned klesvasken og betalt for oppholdet i Varzim, 38 Euro for 4 netter!!!, (max vi har hatt er 51 euro for én natt) tuslet vi ut i havet igjen. Deilig å kjenne frisk sjøluft igjen.

Vi sikksakket gjennom det ene nettverket av fiskeredskaper etter et andre, ut til 100 meterssonen. Solen gikk ned og sammen med det sikten. Et tykt tåkebelte veltet inn over oss og det var bare å stole på radaren og at reflektoren syntes for evt andre båter. Det lille av vind kom rett i mot, så gikk for motor hele natten. Da vi var 28,5 nm unna Varzim ble vi kalt opp på VHF’en av Per og Elisabeth Mandt, de ville teste utstyret. Vi var skjønt enige om at signalene var bra og at det sto til godkjent!

img_20180902_192556662621011427555399.jpg
Solen går ned og byttes ut med tett, tett tåke..

 

img_20180903_0128281454782702631510110.jpgGjennom natten vekslet det mellom tett tåke og stjerneklart. Et høydepunkt var da delfinene kom som torpedoer gjennom vannet, lyst opp av morild! Kunne se de 20-30 meter før de kom bort til og lekte med oss, lysende og buktende. Prøvde gjentatte ganger å filme det, men uten resultat, fikk et bilde av morild i kjølvannet som plaster på såret.

Delfiner lyst opp av morild i svart natt er noe av det råeste vi har sett så langt!! Her et bilde av morild i kjølvannet.

 

Etter litt skolearbeid og en historietime var vi fremme på Berlengasøyene, Portugals vakre arkipel! Og for et sted!

Her var det spesielt tre ting vi ville se, São João Baptista Fort fra 1600- tallet, Farol Duque de Braganca, fyrhuset, fra 1800 tallet, og alle grottene.

Vi ankret opp og spiste sen lunsj før vi tok på våtdrakter og hoppet i Farris, her er det nemlig også en tunnel gjennom fjellet! Vi passerte fortet på vei ut og siktet på åpningen, var en båt som gikk inn før oss, så var forberedt på at den evt kom ut igjen, men det gjorde den ikke. Det var helt fantastisk å putre igjennom, masse fisk i glassklart, grønt vann, og på andre siden var det en stor hule med masse grotter og nye tunneler. Barna badet og vi kjørte rundt tuppen der steinen former en stor elefant. På vei tilbake kunne vi se sjøsprøyt komme ut av fjellet fra en tunnel på andre siden.

Neste høydepunkt var å kjøre rundt selve fortet, under bruene og faktisk inn i en liten hule UNDER fortet! Her hoppet ungene og mor ut og svømte litt rundt.

Etter middag pakket vi med sko og vann og dro til land. Klatret de 120 høydemeterne opp til fyret, forbi en hel masse ungdommer i telt i trappetrinnene,  og ned igjen alle trappene til fortet. Det ble som sagt bygget på 1600-tallet og har fungert som et godt forsvarspunkt. I 1666 var det et slag her, 16 spanske krigsskip, med 2000 soldater prøvde å ta øyene, de ble møtt av 20 portugiske soldater i fortet. Da portugiserne gikk tomme for ammunisjon hadde de mistet 1 soldat, mens spania hadde et tap på 500.

Nå er det faktisk et hostel her, og man kan få et rom i en av utstikkerne for bare 20 euro natta! På vei opp trappene fant vi en dunete liten fugleunge gjemt i en liten hule rett ved trappene, håper den klarer seg.

Vi tok en is i solnedgangen før vi returnerte til båten. Dønningene ble større nå på kvelden og en hel hær av fugl holdt en flott konsert og klarte nesten å overdøve en generator oppi fjellet.

Morgenen etter kom en maritim politibåt bort til oss og fortalte at vi måtte flytte oss da vi lå midt i leia, lot være å si at vi hadde ligget der i nesten 20 timer…

Vi ankret opp rett ved fortet og spiste frokost, jobbet og drakk kaffe. Ungene koste seg med pluss pluss, så da det begynte å regne litt lot vi de bare holde på. Kjempedeilig med en dag uten stress, bare avslapping.

img_20180904_1330457357002345724605115.jpg
Moro med pluss pluss.

 

Det er noen morsomme fisk her ute, som vi har døpt til hoppefisk, mulig månefisk? De hopper og spretter og ser ut som om de tror de kan fly, men så har glemt at de er store og tunge, så da plasker de tilbake i vannet.

Før middag fikk vi besøk av en nederlender, Guido Shotman, på Morgaine. Vi har møtt han flere ganger tidligere, men første gang vi har blitt litt kjent. Veldig hyggelig kar som har kone og sønn i Nederland, skal seile 15 mnd i sin fars båt og nå hadde han sin nygifte mor og nye stefar på bryllupsreise i den 35 år gamle flotte skuta.

Jalfrezi med agurkyoghurt og frisk koriander…snadder!

Etter middag så vi den første Narnia filmen sammen med barna. Vinden økte og dønningene likeså, så vi måtte opp og sjekke festet et par ganger. Alarmen gikk bare en gang i løpet av natta og vi lå da på samme sted, så null stress.

Ny morgen kom med blikkstille hav og strålende sol. Vi forlot øygruppen, som har en foreløpig førsteplass på listen vår, før barna sto opp. Store dønninger, rundt 1,5 meter og delvis overskyet, så overraskende kaldt egentlig.

Kjenner at vi har senket skuldrene litt nå, barna koser seg, og dermed også de voksne.

Kapteinen klipper seg mens Frøya gjør lekser.

Rett før vi kom til Cascais kom det en hel gjeng delfiner som holdt oss med selskap en times tid!

Vi har satt sammen en film fra de siste par dagene, den er ganske lang, men vi håper dere koser dere med den!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s