Under vann i Lisboa og over bølgene til Sagres

Etter en natt på anker i Cascais dro vi tidlig inn til Lisboa. Vakker innseiling med flere arkitektoniske perler langs vannkanten, fra gamle slott nymoderne byggverk til flotte statuer og monumenter.

 

Broen lignet litt på Golden Gate i San Fransisco, men lyden var helt annerledes. Det vibrerte i plater og vaiere og hørtes ut som en stor humle der vi kom. Da vi var under kunne vi se bilene fra undersiden, toget kjørte også over her, så glad vi ikke lå havnen rett ved siden av. Mange havner i Lisboa, vi lå i den nærmest akvariumet. Her var det faktisk en sluse på havnen. Siden vi hadde planer om å dra grytidlig to dager senere sjekket vi med havnekontoret åpningstidene og rutiner for tilbakelevering av inngangskort og strømkontakt mot depositum, bare å levere til sikkerhetsvakten, så får dere pengene tilbake! Slusen skulle åpne kl 03.30.
Med det i minnet spiste vi lunsj før vi tok taxi inn til sentrum. Taxisjåføren var veldig kunnskapsrik og snakket godt engelsk, så det ble en interessant tur. Handlegaten var travel og det var fullt av ‘levende statuer’, hadde også blitt tipset av sjåføren vår at det var fullt av lommetyver, så vi passet litt ekstra godt på. Mange vakre bygg også her, begynner å bli bortskjemt og barna begynner å bli lei av å tråle gatelangs etter kjedelige godbiter.

Etter litt frem og tilbake og noen turer innom de mange souvernir butikkene fant vi en utrolig kul gate! Her kjørte det en gammel trikk opp en bratt bakke (til en veldig stiv penge = vi gikk opp i stedet. Og på veien opp fikk vi se flott gatekunst! Vel verdt turen!
På vei ned igjen gikk vi trange gater med restauranter på trappeavsatsene. Utrolig koselige små smug. Vi fant også en flott heis.


Tilbake i båten ble det utvask både inni og utapå. Mor tok motet til seg og startet jobben med å demontere fremre toalett etter den gitt tett i Spania. Håpet var at det kun var tilbakeslagsventilen som var gåen. Etter å ha tømt for vann og skrudd opp fant jeg en heller inngrodd ventil. Renset både denne og jokerventilen for urinstein før det hele ble satt sammen igjen. Samme problem, vannet kommer tilbake, og nå enda raskere. En kjapp pause viste at jeg hadde fått en melding fra Trude på eMotion, klagde min nød og hvem har hun om bord? Jo, en som har slitt med akkurat det samme! Og Sveinung hadde en bra løsning, shave av ytterste kanten på ventilen så den legger seg flatt nedpå. Som fortalt så gjort og vi har nå tre fungerende doer igjen! Tusen takk!


Morgenen kom og vi gikk bort til akvariumet og var først inne! Det var utrolig flott laget, og vi koste oss der i flere timer. De hadde 1500 arter der! Størst inntrykk gjør nok fremdeles haier, spesielt for barna. Men de hadde også fokus på hva vårt levesett i dag gjør med mangfoldet og jobber hardt for å øke truede arter. De har også klart å få flere arter til å formere seg i fangenskap for så å sette de tilbake der de hører hjemme. Alt i alt en veldig lærerik dag.


Barna gikk tilbake og skrev hver sin oppgave mens vi voksne bunkret opp med glutenfritt og middager på Pingo Doce.
På kvelden koste vi oss med fiskepinner og remulade (som har blitt med helt fra Norge!! Funnet bakerst i kjøleskapet..) og så avsluttet vi det hele med første del av Narniafilmene.
Kl 06 lørdag morgen var vi klare for avreise, skulle bare sjekke ut og få igjen 50 euro i depotisum..den gang ei, damen hadde glemt det og vakten hadde ingen penger…vi måtte pent vente til kl 09. Lettere irriterte la vi oss igjen og fikk faktisk sove.
Heldigvis var ikke motstrømmen så sterk som vi var blitt fortalt, så etter et par timer i duskregn var vi på Oeiras hvor vi tok en natt i havn i påvente av vinden. Her var det fri adgang til et flott basseng (som vi hadde nesten helt alene). Ble der noen timer og koste oss med følelsen av å være på ferie. Litt absurd da, vi var 4 nordmenn og 3 dansker, 3 tungt bevepnede politimenn og 4 badevakter. Har visst vært fullt her de siste dagene så vi var heldige som fikk være alene der!


Barna fikk sitte på nett mens vi tok en ny bunkringsrunde, denne gangen alt av drikkevarer, så nå har vi en stund. Alle dusjet og kledte på seg finstasen og gikk ut og spiste en bedre middag på Charcoal i havna. God mat og god service. Begynte på film nummer to, men de to voksne sovnet i sofaen, så da skrudde vi av og la oss til lyden av nok en fest et sted ikke langt unna. Rart altså, det er fester i hver eneste havn, ikke så rart på en lørdag, men det er jo hver eneste natt?
Søndag kom med ferske rundstykker til de som tåler det, luksus! Litt jobbing og så var det bare å kaste loss. God vind og nydelig vær! Etter en fantastisk kryssing kom vi frem til Algarvekysten og Sagres i natt, 5-6 timer raskere enn forventet, beksvart og mye sjø, men god vindretning og helt klar natt, uten måne, men himmelen strødd med stjerner. Vi lå lenge bak en annen større seilbåt, begynte jakten 6,7 nm bak og da vi rundet odden lå den 6,3 bak oss. Godt fornøyd med det! :O
I dag tidlig sto vi opp til strålende sol og morgenbad før vi tok gymtimen på land og i vann. Vi spilte ball, dykket, padlet på paddleboard og spilte bochia 🙂

 

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s