Taste of Dominica

På overfarten til Dominica fikk vi gjensyn med noen av havets skapninger, en hel masse delfiner! Veldig hyggelig! Lenge siden sist. Husker dette fra sist vi var her, da så vi bare 2 delfiner på 5 uker..

Vinden som til nå hadde vært nesten ikke eksisterende økte til jevnt over 10 m/s og vi dro avgårde i god fart. I det vi rundet odden av Dominica og egentlig helt til vi ankom mooringen kom det rosser hver gang vi passerte et søkk i fjellet. Fort gjort å la seg lure og ha for skarp seilføring.

Vel fremme utenfor Roseau ble vi møtt av en av båtene til Sea Cat. De viste oss til en fin mooring og kom tilbake snaut to timer for å kjøre oss til customs for 40 EC dollar. Innsjekk var en omstendelig prosess, flere ark med blå papir i mellom og mange spm. Til slutt dro hun til med stempel av alle krefter, skulle tro hun prøvde å lage avtrykk på benken!

Vi avtalte med båtmannen vår at han skulle hente oss et par timer senere, så fikk vi ruslet litt rundt i byen. Det var søndag og alt var stengt, men vi fikk et inntrykk like vel, av både ødeleggelser fra orkanen i 2017 og oppbyggingen som har begynt. Hustak overalt er revet av, vegger, vinduer og dører også flere steder. Strømkabler er buntet opp etter beste evne. Noen perler består likevel, eller er bygget opp igjen i samme stil.

Vi gikk gjennom det som var igjen av den botaniske hagen og der møtte vi en veldig søt hund som vi senere døpte til Happy. Den hadde vondt i venstre bakben, så haltet litt. Den fulgte oss så lenge vi var i parken, men stoppet med en gang vi kom til muren på vei ut (heldigvis, var redd den skulle bli med ut i gatene).

Sea-Car kom som avtalt og slapp oss av ved båten, på veien avtalte vi en guidet tur dagen etterpå, henting kl 09 på badelemmen. Hadde lest at disse er de beste guidene på øya, så forventingene sto i stil med turene vi hadde lest om, og vi ble ikke skuffet!

Vann, badetøy og solkrem var pakket og vi ble hentet og plukket opp i bil av Sea-Cat himself. Han virket litt seriøs og streng i starten, men etterhvert ble vi vant til hverandre og det ble en flott tur. Han hadde for vane å stoppe i grøften for å hente noe som vi skulle lukte eller smake på, og så gjette navnet. Det første var kakaofrukt. Så lagde han sjokolade til oss på et blad. Neste gang han stoppet var det laurbærblad.

 

Så var det på tide med tur, en 2 timers hike i regnskogen. Det var utrolig frodig og selv om vegetasjonen ikke er som den pleier pga orkanen var det helt overveldende mange arter, bregner i alle størrelser og fasonger, potteplantene vi har hjemme i kjempeformat og lyder av eksotiske fugler og kryp. Egentlig er det et tak over regnskogen og lett å gå på bakken, men nå er taket borte og ny vegetasjon på vei opp. Vi passerte en tysk cruisebåtgruppe på vei opp og der fikk barna svinge seg i lianer! Vi gikk opp opp opp, så kom vi til et veikryss, viser seg at det er merkede turstier helt fra sør til nord på øya! Det regnet av og på hele tiden, men det var bare forfriskende. Nå var det på tide å gå nedover, ca 20 minutter senere kom vi til foss nummer 1. På veien fikk vi drikke vann av bladkopp. Vi klatret over steinene og kom oss uti det kalde friske vannet, utrolig deilig!! Men vannspruten var så sterk at det var vanskelig å se klart!

 

På vei opp igjen møtte vi på et par tyske cruiseskip grupper. Deriblant noen damer som slet veldig i det ulendt terrenget. Ble til at vi hjalp de opp de vanskeligste partiene. På vei ned igjen var det fart på barna, de ville nemlig leke Tarzan igjen! Og det fikk vi alle i tur og orden, veldig gøy!

Snorre leker Tarzan 🙂

 

Tilbake i bilen fikk vi neste smaksbombe, pasjonsfrukt! Han delte i to, hadde på litt brunt sukker og rørte med kniv, søtt og syrlig og en vitaminbombe etter en ganske lang tur i varmen. I en nedoverbakke stakk han hånden ut av vinduet og rev til seg litt gress, dette var sitrongress og det luktet vidunderlig ifht de svette og gjørmete skoene våre. Plutselig svingte han ut i grøften igjen. Han hoppet og rev noe av et tre, denne gangen var det stjernefrukt! På et hjørne forsvant han inn i et buskas og kom ut med en velkjent bark, kanel.

 

 

Med alle disse luktene dro vi til Titou Gorges. Et magisk, stille, nesten overgrodd juv med irrgrønne vegger og krystallklart vann. Snorre tok et høyt hopp uti før vi svømte opp mot strømmen. Vi var så heldige å komme mellom bussene cruiseskipet, så hadde det hele for oss selv. Vi svømte helt opp til en foss før vi ble med strømmen ned igjen. På det smaleste kunne man stå mot de to veggene og reise seg opp.

På vei herfra striregnet det og det passet fint med litt lokalmat på River Rock Café. Her fikk vi forklart provisions som er forskjellige rotfrukter som alle minner om potet, lilla, hvit, gul. Vi planlegger å kjøpe et utvalg og teste de ut selv om et par dager. På vi til siste destinasjon ble vi passert av en armada med røde lastebiler. De graver ut og gjenoppbygger det utvaskede elveleiet og har fått navnet Dominica Strong! Virker som om det er ganske stor lagånd her og at disse har høy aktelse, men det er litt rart at mennene fra Sea-Cat sitter nedpå stranda i et lite skur i to dager ved siden av den ødelagte moloen sin og røyker weed og klager på at de ikke har noe å ta seg til, mens de venter på å få fikset motoren sin. Alt av materialer ligger ved siden av dem. Snorre og jeg hadde kjapt laget et provisorisk anlegg om vi hadde villet. Pilarene står der, så det er bare spørsmål om å skru fast plankene og rette ut noen fester så kunne man i hvert fall festet dinghyer der… Men det er kanskje litt kulturelt igjen. Man lever mer fra dag til dag enn for fremtiden? Utenfor restauranten så vi et papayatre, og bestemte oss for å kjøpe en på vei hjem.

Siste destinasjon for dagen var Trafalgar Falls, også kjent som Twin Falls. Vi gikk inn til et utsiktspunkt og etter en stund spurte vi om vi kunne gå opp til en av de? Han spurte hvilken, og heldigvis valgte vi riktig. Han ledet oss opp en usynlig sti over glatte kampestener og nedi elveleier. Nesten fremme skiftet vi og gikk siste biten barbent. Og for en overraskelse som ventet der oppe! Vannet fra fossen var kaldt, men på siden kom det varmt vann rett ut fra fjellet! Naturlig spa på sitt beste! Vi kunne sitte i små kulper, ligge i små renner eller bare la det varme vannet strømme over ryggen, før vi kjølte oss ned i det kalde vannet igjen. Litt lenger opp var det en kulp der vi kunne bade rett i fossen. Det var utrolig fint å få med seg!

 

Vi måtte gå superforsiktig ned igjen, Sverre var uheldig på siste passasjen og gled på en stein og falt så lang han var, han kom i fra det med skrubbsår på haken og albuen og vondt i hodet, men etter litt kaldt vann og en busstur hjem var han i fin form igjen heldigvis.

En siste liten svipp innom en hot pot, varm kilde med kokende leire, sånn som Saint Lucia, før vi dro hjem og dagen var komplett.

Dagen etter tok vi det med ro, etter litt bading og de obligatoriske skoletimene (Kjører fag hver dag mellom frokost og lunsj, pluss lesing, på hverdager og holder helgene fri. God rutine for både liten og litt større.) gikk vi inn til byen igjen. Vi ville opp på utsiktspunktet over byen som gikk opp fra den botaniske hagen fra første dagen. Gjett hvem som kom mot oss i store byks da hun oppdaget oss! Happy!!! Herlighet for en gjensynsglede!! Dessverre hadde ikke haltingen hennes blitt noe bedre, hun gikk nå stort sett på tre ben, men hun fulgte oss hele veien opp til toppen, selv om hun trengte litt pause i alle trappene. Vi er jo vant til hund som har vondt, så barna hjalp henne på ve bratteste partiene og viste stor omsorg. Vi savner Chili veldig, men er glad hun har det så bra hos Helén og barna! Vel nede igjen ble hun stående da vi nærmet oss veien, hun vet hvor hun hører hjemme. Det ble et litt trist farvel, skulle ønske vi kunne adoptere henne, en flott hund som vi tror Chili ville likt, men vi har et havkryss ellet to foran oss og dyr på reisen har vi absolutt ikke lagt opp til og man kan jo ikke bare ta med seg en hund heller..
På tilbakeveien kjøpte vi papaya og mango av en av de lokale guttene, det smakte utrolig godt!

 

Vi tok en siste sving inn til byen Roseau før vi reiste. Vi hadde sett et overbygg med gitter rundt hele som nå var brukt som markedsplass, viste seg å ha en mye dypere og vondere historie bak seg. Dette var nemlig der de viste frem slavene før de solgte dem. Blir helt kvalm av å skrive dette, men det er historie og ikke noe vits i å dytte det under en stol. Det må frem i dagen så vi kan lære barna våre om menneskeverd.

 

Fra Roseau dro vi noen få timer nordover til en bukt som heter Salisbury, der skulle vi ligge noen dager og dra på tur, men da ankeret dregget (ingen mooring her som det står i guidebøkene grunnet orkanen) dro vi litt lenger nord til neste bukt der vi fikk godt feste i sanden.

På morgenen dro vi inn til land og så på det som skulle vært et resort, men har forfalt etter orkanene i 2017. Alt grunnlaget er egentlig klart, trenger bare tak, trekke ledninger, koble til kloakk og male noen vegger så har du et flott anlegg, men dessverre ser det ut til at dette ikke blir noe av.

 

Vi er definitivt ikke ferdige med Dominica, akkurat ankommet Portsmouth nord på øya og planlegger å bli noen dager til. I morgen kl 07 blir vi hentet av Martin for å dra på tur opp Indian River. Det gleder vi oss til!

6 kommentarer

 1. For noen opplevelser vi får fra deres spennende vandringer rundt på Domenica. Og etter som jeg forstår det er mer i vente. Vi var der for 20 år siden, men hadde ikke evnen til å ta opplevelsene. Frøya og Sverre sine inntrykk må være noe av det beste dere tar med dere videre på ferden.

  Likt av 1 person

 2. Helt uvirkelig at dette er hverdagen deres, vår er noe annerledes 🙄.
  Reisebrevene er bare en endeløshet av regnbuer og solskinn 🌈 ☀
  Ha det fantastisk videre
  Raymond

  Likt av 1 person

 3. Så mye fint dere opplever! Dere er jommen flinke til å finne alle spennende kriker og kroker. Husker ikke at jeg så såå mye fint da jeg var Dominica, men det er jo veldig sidan da… Masse klemmer💕💕

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s